Barnhemmet Hope For Children i Arusha, Tanzania

lördag 28 november 2015

Tord Steffensson



Under en resa till Tanzania i april 2011 besökte vi ett barnhem i Arusha, Hope For Children (HFC), som drivs av det svenska paret Marie Louise och Morgan. HFC har som mål att minska fattigdomen hos föräldralösa massai-barn, vars föräldrar drabbats av HIV, genom att förbättra deras livssituation. Vid detta besök beslöt vi på stående fot att försöka hjälpa till på olika sätt. Vi har bl. a. sänt datorer, skrivare, böcker, skrivmaterial, spel mm. En container placerad i Vårgårda har skickats till HFC i april 2011. Bengt Larsson, medlem i Råda Landvetter RK och Tord Steffensson i Göteborg Vinga RK har beslutat att bidra till ett elverk som kan förse bl. a. vattenpumpar med ström, som är en bristvara. Elverket kostar ca SEK 40 000 och Göteborg Vinga Rotaryklubb beslutade att bidra med SEK 10 000 som sändes till HFC den 20 oktober 2011. Bengt Larsson i Råda Landvetter Rotary klubb har personligen bidragit med resterande delen av elverket och transport till Arusha i Tanzania.

Några citat från Hope For Children om elverket:

”Jo både elverk och dator har kommit och vi reser ut igen den 26:e sept. så då ska det installeras. Och kan ni tänka att det är precis i rätt tid då det är jättedåligt med elektricitet. Vi återkommer och tar foto när vi är på plats igen. Herrens välsignelse och TACK än en gång.”

”Inga problem med service av elverket då Morgan som ju är tekniker själv kommer att serva och vi har en man som han tränar att sköta det tekniska på vårt center. Vi kommer gärna till Er när vi kommer hem. Vi kommer till Landvetter den 5/5 på fm. så ge oss tider när ni har era möten.”

”Igår var en stor dag då vi kopplade på vår nya generator som fungerade perfekt. Vi är så tacksamma och när motorhuset är klart och allt installerat på rätt ställe tar vi kort och sänder till Er alla berörda. Morgan ska göra upp med en snickare att bygga in det så det inte blir så mycket oväsen när den går.”

”Om Ni bara visste vad tacksamma vi är för denna generator! Sedan vi kom tillbaka har vi haft flera kvällar med strömavbrott. Man bygger ju ut elnätet till folk på landsbygden men då räcker inte strömmen till. Ett ex: igår kväll var vi uppe på bergsluttningen av Mt. Meru hos vår hushjälp som satt in el i sitt hus men när mörkret kom så var det bara lite glöd i lampan som var tänd. Hennes kylskåp startar inte ens en gång. Till vilken nytta har de då ström?”

SÅ ÄN EN GÅNG JÄTTESTORT TACK för generatorn som räddat vårt arbete såååå många gånger.

 

 

 

Vad HFC gör i tillägg till barnhemmet och dess verksamhet är att åka omkring i byarna runt om Arusha och undervisa i hygien och mathållning, där - bland annat - införandet av dassplattor och skräpgropar förbättrar byarnas hygieniska förutsättningar. En verksamhet och problemlösning, som förefaller enkel, men som betyder enormt mycket för utvecklingen. Se bilder nedan:

1: Den stora tanken rymmer 2400 liter och är regnvattentanken. Den har en kran nertill ca 20 cm upp och en rensnings rör motsatta sidan så man kan tömma och städa tanken. Den är byggd på plats av cement och div. fyllning.

2: Den lilla tanken som består av 2 delar med en kran på mitten är vattenfiltret. Den rymmer 160 liter vatten och har ett sandfilter i botten och ett rör i mitten till 2/3 fyllt också med sand och överst träkol och lite makadam i botten på övre behållaren. Dessa två tankar, tillsammans, utgör dels vattenrening, dels vattenförvaring med ”kylning”, dvs. liknande en termoseffekt.

3: Dassplattan: Den gamla, traditionella metoden i byarna för att ”gå på toaletten” var, att helt enkelt gå ut i naturen en bit från hyddan i byn och sätta sig på huk. Det är lätt att förstå hur omgivningarna kom att se ut så småningom. Vad våra svenskar, Morgan & Co kom på var denna ”dassplatta”, tillverkad av cement/och eller järn, cirka en meter i fyrkant, med ett hål genom plattan och ställ för fötterna. I förväg grävde man ett djupt hål i marken och placerade sedan dassplattan ovanför hålet. När hålet så småningom blev fullt, grävde man ett nytt hål in närheten och fyllde igen det gamla hålet. Detta gör man inom ett visst markområde och bygger vanligtvis en flyttbar hydda eller liknande runt dassplattan.

4. Skräpgropen: Är för att förbränna det som är brännbart. Detta som ett led i att tala om att man inte bara lämnar det att blåsa bort med vinden och hänga i alla buskar och häckar utmed vägarna. Vi talar också om återvinning av t.ex. plastflaskor osv.

Under 2015 och 2016 har HFC ytterligare planer för att hjälpa till med utvecklingen i regionen. En viktig sak är att återföra barn, som blivit friska och kan återvända till sina föräldrar (om överlevande) och till sina byar för att verka som volontärer och lärare för både fysisk och psykisk/mental vidareutbildning.

 

HFC har i en rapport följande planering:
Vi väntar desperat på att det ska regna mera då det bara kommit lite grann och på många platser i landet råder torka och det man sått har torkat bort. Även här runt berget ser det ut att bli katastrof med för lite regn. Vi börjar få brev om svält redan och igår kom en ensam kvinna med 2 barn utan mat och pengar att betala sin hyra. Vad gör man??  Hjälper lite någon vecka kanske. Matpriserna stiger också och det bli ännu värre. Vi har inte kunnat så på vår egen mark i år pga för lite regn.

Vi syr slöjdpåsar och ska börja virka sedan. Imorgon kommer det 40-50 skolbarn på besök. Initiativet kom från en flicka till goda vänner som är muslimer och imorgon kommer de. Denna muslimska familj har också frågat efter en engelsk bibel och det har vi införskaffat och ska lämna över till flickan imorgon.

Vi har också idag lämnat in vårt brunnsvatten igen för en koll samt det regnvatten, filtrerat som vi dricker och detta ska vara klart imorgon Det kommer kosta oss 1300 kr. ca. om de inte kan hjälpa oss med en mindre räkning.

Vi fortsätter med våra miljökurser och har 3 på gång lite norrut från Arusha mot Nairobi. Sedan har vi fått in 2 förfrågningar från ett par skolor. Den ena att renovera ett pojkinternat där det idag bor 80 grabbar i ett jättedåligt hus. I våningssängarna blir det jättevarmt på dagen och svinkallt om natten, takstolarna är på väg att gå av då de är uppätna av vitmyror. Fladdermöss finns också gott om i skrymslena vid takstolarna.

Vi har för ca 1 år sedan räknat på en budget på 75 000 sek. Sedan har vi en by där man önskat att vi skulle renovera några lärarbostäder och det är också behjärtansvärt då dessa lärare som blir placerade långt ut på landsbygden och har ca 14 km till bussväg så den senaste rektorn stannade bara i en vecka kvar där. Det är 3 hus och utekök samt några dass som ska renoveras. Detta kanske skulle göra att man stannar kvar trots det besvärliga med att ta sig till stan. Budgeten för detta ligger på ca 55 tusen kr idag.